Kasvatellaan

Ensimmäisenä tekemisideana annamme teille vinkin, millä varmistatte perheenne korona-karanteenin pitävyyden: Istuttakaa vihanneskrassia ja sijoittakaa nuo viljelykset ulkovien viereen (sisäpuolelle). Haisee niin hirveältä, että siitä ovesta ei varmasti kukaan kulje sisään eikä ulos.

Rajat kiinni! Koronapoliisi vahtii ovella

Haju alkaa kuitenkin vasta kylvön jälkeen, joten itse kylvöhommat on mukavaa puuhaa. Ja kuulemma vihanneskrassi on myös hyvää mm. leivä npäällä. Toivottavasti todellakin on, eikä maistu siltä miltä tuo kylvös haisee.

Hajuaistille ystävällisempi, mutta yhtä helppo kasvatettava on perinteinen pääasiäisruoho. Sekä sen että vihanneskrassin voi istuttaa halutessaan talouspaperin päälle, niin ei tarvitse multaa levittää ympäri asuntoa.

Yksinkertaisuudessaan ohjeet siihen:
1. Laita laakeaan astiaan muutama kerros talouspaperia ja kostuta ne.
2. Levitä siemenet tasaisesti talouspaperin päälle.
3. Peitä astia kelmulla, johon olet tökkinyt hammastikulla reikiä.
4. Muutamassa päivässä ensimmäiset siemenet itävät.

Tomaatit ja paprikat on munakennoissa, joita toivottavasti voinee käyttää turveruukkujen tapaan koulimisvaiheessa. Yhdessä lokerossa on siis yksi siemen.

Pitkäkestoisempaa projektia haluaville sopii esimerkiksi tomaatin, paprikan tai vaikka hunajamelonien siementen talteenotto syömisen yhteydessä ja niiden multaan laitto. Toimii muutoin samoin kuin edellinen, paitsi että talouspaperin sijasta multaa, siemenet harvempaan ja siementen päälle vielä ohut kerros multaa. Myöhemmin taimet koulitaan, eli siirretään yksittäisiin ruukkuihin, mutta siitä kerron sitten, jos itse pääsemme siihen vaiheeseen asti.

Avokadon kasvatus kuulemma vaatii kärsivällisyyttä. Sitä meillä ei ole, mutta siellä se nyt vedessä killuu, ja saa killua kuulemma kuukausia. Avokadon siemen pitää puhdistaa hedelmälihasta ja sitten tukea hammastikkujen avulla vesilasiin niin, että suippo kärki on ylöspäin ja vettä on puoleenväliin asti. Vettä pitää muistaa vaihtaa säännöllisesti, mutta muuta se ei kuulemma nyt vaadi. Parissa kuukaudessa alkanee kasvattaa juuria, jonka jälkeen laitetaan multaan.

Käpylehmä eiku avokadoörkki uimassa.

Avokadon siemeneen oli muuten yllättävän helppo tökkiä hammastikkuja. Ehkäpä ne voisi toimia nykyajan käpylehminä sitten kun omat lelut kyllästyttää.

Jääkaapista jos löytyy itäneitä perunoita, ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa ruokahävikistä vaan voitte kasvattaa ämpäriperunoita. Jos ette halua olohuoneeseenne multaämpäreitä, niin suosittelen esikasvattamista maitotölkissä.

Perunaämpärit valtasi olohuoneen.

Itse en osannut arvata niiden alkavan kasvaa jo viikossa, joten tänä aamuna meidän olohuoneen valtasi mustat multaämpärit, joita olin kuvitellut voivani pitää pimeässä saunassa vielä kuukauden verran. Oikaisimme siis asiassa ja laitoimme perunat suoraan ämpäriin.
Torpan piha on tehnyt selkeät ohjeet ämpäriperunoiden kasvatukseen https://torpanpiha.fi/ampariperunat/
Jos esikasvatat maitotölkissä, niin laita maitotölkin pohjalle multaa ja tökkää peruna siihen. Ilmeisesti perunaa ei tarvitse peittää mullalla, ainakaan kokonaan ja heti. Sitten myöhemmin siirrät esikasvatetun perunan ämpäriin tai avomaalle.

Muistattehan, että älkää lähtekö nyt erikseen siemen- tai multaostoksille. Tilatkaa netistä tai ostakaa sen mitä ruokakaupasta saatte. Kaivakaa multaa pihalta jos mahdollista. Nettikaupoista voin omasta kokemuksesta suositella www.siemenvesa.fi Siemenet tuli postilaatikkoon parissa päivässä, muuta en heiltä ole tilannut